Proč canisterapie?

Roku 2009 jsme se rozhodli pořídit pejska jako společníka pro našeho nemocného syna. Pořídili jsme štěně zlatého retrívra a postupem času si uvědomili, že jen pořízení stačit nebude. Pejsek musí mít určitý výcvik, ale hlavně „náturu“. Narazili jsme v této souvislosti na slovo canisterapie, které do té doby nám nebylo moc známé. Za pomoci paní Šterclové z Pomocných tlapek jsme dokázali pejska připravit ke zkouškám, které na podzim roku 2012 byly absolvovány na výbornou. Tím jsme mohli začít pomáhat i druhým ve stacionáři Mája v Chebu, kde byl tehdy náš syn umístěn. Postupem času jsme sbírali zkušenosti o tom, jak vlastně canisterapii správně provádět. Chtěli jsme dosáhnout toho, aby klienti měli maximální prospěch a zároveň aby pejsek, pro kterého je tato práce poměrně vyčerpávající, nestrádal.

A bylo rozhodnuto- jeden pes nestačí. Pořídili jsme tedy v roce 2013 k naší Sáře posilu. Přírůstek se jmenoval Karel. Náš první pes plemene  leonberger-  krásný , velký, robustní a zároveň elegantní pes, který rozdává radost na potkání.

Tímto jsme mohli začít pracovat nejenom s dětmi, ale i s dospělými. Velikost těla těchto psích pomocníků umožňuje větší rozsah při polohování a tím dokážeme pomoci napravovat vícero tělesných postižení.

V současné době máme  7 canisterapeutických psů: Karla, Jaroslava, Karolínu, Jessi, Enie, Ozáka a Nasťu  –tito pracují již jako profesionálové  s maximálním nasazením . Další 2 – Nancy a Líza , se připravují na canisterapeutické zkoušky. Více o nich se dozvíte v záložce Náš tým –včetně příběhů, které s nimi zažíváme.

You may also like...